Kinderserie Koos & Moos

Opdrachtgever
Koos de Koala, Amsterdam
Oplevering
  • Verhalende animatie

Liselot en haar vrienden namen een duik bij het Great Barrier Reef in Australië. Ze waren zo geschrokken van het stervende koraal dat ze besloten om Koos de Koala in leven te brengen. Een Koala die kinderen en volwassenen op een leuke manier probeert duidelijk te maken dat we lief moeten blijven voor onze aarde. Zo is het kinderboek en de online serie ontstaan.

Tijdens dit project waren er twee uitdagingen. Één daarvan was het maken van het logo. Het font was al bepaald door het logo van Koos de Koala. Het logo van de serie moest er iets van weghebben maar het logo moest wel op zichzelf kunnen staan. Zo wilden we graag wat elementen van de serie in het logo kwijt: Kenmerk van een koala en een veer.

Aangezien de pootafdrukken van Koala’s nogal bijzonder zijn hebben we er maar voor gekozen om het lievelingseten van een Koala te gebruiken: Eucalyptusbladeren.

Uiteindelijke versie van het logo.

De Creative Director van het bedrijf had gelukkig ook ervaring in ontwerpen en kwam met verschillende schetsen. Deze zijn gebruikt om tot het logo te komen dat nu wordt gebruikt in de serie. Het is altijd prettig om zo’n samenwerking te hebben in een project.

Timing van de leader

De volgende uitdaging was het kort houden van de leader. Het is tenslotte bij elke aflevering te zien zijn. Koos werd in delen aangeleverd zodat ik hem kon laten bewegen.

Op deze manier kan Koos makkelijk worden geanimeerd.

Met basis afbeeldingen heb ik een animatie rush gemaakt. Een soort simpele schets waar alleen de bewegingen worden bepaald om zo de timing te kunnen bepalen. Meestal wordt een wat gepolijste versie naar de klant gestuurd zodat er voortijdig feedback gegeven kan worden. Want hoe later in het proces iets moet worden aangepast, hoe ingrijpender het is. Dankzij de animatie rush kwamen we erachter dat de leader te lang duurde. Er moest hier en daar wat worden geschrapt om zo binnen een bepaalde tijd te blijven. En met succes.

Waarom animatie goed werkt

Voor dit project was animatie de beste keuze. Op deze manier konden we Koala Koos door verschillende landschappen laten lopen zoals de Noordpool — wat met film ook kan, alleen valt het budget wel wat hoger uit. Uiteindelijk belandt Koos in Nederland waar we foto’s van Moos hebben gebruikt om hem te animeren. Zo blijft het onderscheid tussen Koos en Moos duidelijk. Koos is een fictieve Koala en Moos is een echt persoon.

Wat vond de opdrachtgever

★★★★★
Liselot Jansen, Creative Director Koos de Koala: “Ontzettend tevreden kijken we terug op de samenwerking met Jeffrey! Meedenken, flexibel, creatief en snel schakelen zijn de woorden die hier goed bijpassen. Het eindresultaat is fantastisch geworden; een te gekke animatie voor Koos & Moos – een kinderserie dat gaat over duurzaamheid – een betere match konden we niet vinden. Op naar nog meer seizoenen! Bedankt.”